17. okt. 2008

Journalistens beste venner

I denne artikkelen skal du få bli bedre kjent med journalistens beste venner og verktøy. Noe av dette skaper forskjellen mellom en god og dårlig journalist.


Penn og papir: Alle forbinder journalister med blokk og en penn mellom hendene. Og det er det en grunn til! For selv om vi lever i 2008 så har verken laptop eller lydopptaker tatt over stillingen for penn og papir ute i felten. Hvor viktig dette er merker man først når man ikke har dette tilgjengelig. For da sitter man der veldig handicapped og prver intens å huske det som blir sagt.



Kamera: Et raskt, hardført og helst vanntett speilreflekskamera er tingen når man er fotojournalist. Ute i all salgs vær, løpende i klynge sammen med et stort pressekorps eller en hendelse som er over i løpet av 0,5 sek. Men det gjelder å være forberedt. Ha kameraet alltid klart, nyladede batterier og tomt minnekort. Da er du rustet for en dag på jobb.



Telefonen: Det er bra vi ikke betaler telefonregningen selv, for det er over 100 telefoner hver dag i den lille redaksjonen. Det er journalistens nest beste venn, og den sparer oss for mye tid. Et raskt søk i telefonkatalogen og et par tastetrykk så er du i kontakt med hvem som helst i hele verden, og får svar direkte i motsetning til e-post. Her gjøres svært mange av intervjuene, bildene er ofte fra arkivet.


Nettverk:Bli kjent med mange, prat med dem og bruk de for hva de er verdt. Disse fungerer som dine "disipler" og gir deg tips eller stiller opp hvis du trenger hjelp eller informasjon. Enten det er politiker, politimann eller bonde. Start allerede nå med å samle personer til ditt nettverk, noe du får brukt for uansett i livet.


Nysgjerrighet, oppmerksomhet og kunnskap: Vær på vakt hele tiden. Plutselig ser, hører eller leser du noe. Før du vet ordet av det har du en stjernesak rett foran deg. Samtidig er det en STOR fordel å vite mye om ALT. Politikk, kultur, sport, språk, samfunn, historie...alt er bra å kunne, du kommer til å få bruk for det en dag uansett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar